BlogBlack Rider – Američki Stout – Stvarno Crno Pivo

22 Novembar, 2018by Andrew0
https://razbeerbriga.rs/wp-content/uploads/2018/10/02-1-1280x720.png

Ove nedelje, fokusiraćemo se na staut – još jedan od dugo prisutnih, osnovnih tipova piva koji su nastali u okviru britanske tradicije pivarstva i osvrnuti se na RazBeerbriginu verziju piva ovog stila – Black Rider, jedno od pet standardnih, uvek dostupnih piva RazBeerbrige. Ono oko čega bi se verovatno složili svi ljubitelji piva jeste da svaka pivara koja drži do sebe mora u ponudi da ima bar jedno tamno ili crno pivo. I dok donošenje odluke o pravljenju “crnog piva” deluje jednostavno i očigledno, izabrati koje crno pivo napraviti definitivno nije lak zadatak. Kada smo osmišljavali i razvijali recept za pivo Black Rider, bili smo suočeni sa zastašujuće dugačkim nizom pitanja i opcija koje smo morali da uzmemo u obzir, uprkos tendenciji da se svi stilovi tamnih piva smešaju u jednu odviše pojednostavljeno shvaćenu i preširoko odredjenu kategoriju tzv. “crnih piva” koja je prisutna kod jednog dela pivske publike.

Prvo smo morali da odlučimo kojem stilu će pripadati naše tamno pivo. Švarcbir (schwarzbier), čuveni nemački i češki stil crnog lagera tankog tela? Porter, “originalno” crno pivo britanske škole rasprostranjeno i u baltičkim zemljama? Ili staut, najrobusnijeg ukusa i najraznovrsniji od sva tri glavna tipa? Sve su to sjajni pivski stilovi i srce nas je vuklo da napravimo sva tri, ali za jednu mikro pivaru koja ima veoma ograničen proizvodni kapacitet ovo nikako ne bi bila logična odluka. Dakle, koje odabrati? Pa… staut. Mi u RBB volimo piva izražajnog ukusa, te smo morali da se opredelimo za staut, koji karakterišu kompleksnost i primamljiva lepeza ukusa i aroma. No, kao što to često biva, svaki odgovor vodi do novog pitanja: koji staut?! Baš kao što smo prošle nedelje u vezi sa Temperom i sa pejl ejlom pomenuli da se čitava grupa raznolikih piva naziva pejl ejlom….pa, isto možemo reći i za staut, koji takodje ima poprilično široku paletu svojih pod-stilova.

Da li poći klasičnim putem? U tom slučaju, izbor bi bez razmišljanja bio suvi irski staut (Irish dry stout): vidjen kao standard medju stautima u očima većine ljubitelja piva, niskog procenta alkohola, jednostavnog recepta za slad, izražene suvoće i prepoznatljive arome prženja, mekog gorkog finiša, koji su Ginis (Guinness) i ostale irske pivare učinile naširoko popularnim. Ili možda odabrati nešto sa suprotne strane spektra, nešto malkice slatkasto? Mogli smo napraviti mlečni ili kremasti staut, namerno blaži, kremastiji, manje oštar stil koristeći laktozu, dakle šećer sa kojim pivski kvasac ne može da ostvari fermentaciju, ostavljajući blagu slatkoću i ublažavajući oštrije ukuse suvljih stauta. Ili možda nešto mekše, ali ne tako slatko? Onda je izbor mogao da padne na outmil (oatmeal) staut, kojeg krasi somotski, malo manje suv finiš koji pivo dobija kao rezultat dodavanja ovsa u tradicionalne recepte za slad.

No, zbog čega se ne odlučiti za nešto jače i robusnije? Mogli bismo se u tom slučaju okrenuti stranom ekstra stautu (foreign extra stout), sličnom po karakteru irskom suvom stautu, ali sa svim pojačanim aspektima: viši sadržaj alkohola, veća kompleksnost u pogledu izbora i kombinacije žitarica, više hmelja. Ili otići u ekstrem? U tom slučaju, izbor bi pao na ruski kraljevski staut (Russian imperial stout) – izuzetno jako i gusto pivo natopljeno visokim sadržajem karamele i tamnih žitarica, izbalansirano solidnom strukturom hmelja. Ili pak nešto što može delovati najbolje od svega? Tako smo mi to videli kada smo se odlučili za američki staut (American stout), modernu interpretaciju stila koji crpi iz raznih tradicija, a ipak bliži stranom ekstra stautu (foreign extra stout) nego bilo čemu drugom, sa još izraženijim ukusima prženog slada, većom kompleksnošću recepta za slad, agresivnijim karakterom hmelja koji mu daje prepoznatljiv ukus – jer, pa da, u RBB, mi volimo naš hmelj.

I tako je rodjen Black Rider – američki staut koji kombinuje mnoge od nama omiljenih karakteristika svih varijanti stauta. Ovo naravno znači da sve počinje od izdašne količine tamnih žitarica, uključujući kombinaciju prženog ječma i čokoladnog slada koji čine pivo crnim poput mrkle noći, bogatog ukusa sa izraženom aromom kafe i crne čokolade, kao i ukusne gorčine slada. Kako bi pivo posedovalo i dodatu kompleksnost, glatku teksturu i naznake nekih od ukusa koje volimo kod stranog ekstra stauta (foreign extra stout) i ruskog kraljevskog stauta (Russian imperial stout), poput suvo prženih suvih šljiva ili crnih ribizli, takodje smo dodali minhenski slad i kombinaciju kristalnih i karamel sladova koji ne dodaju samo najblaže naznake slatkoće, već pivu daju i punoću tela. Konačno, kombinacija američkog, nemačkog i srpskog hmelja zadaje snažan, ali kontrolisan udarac na čulo ukusa, balansira tamne i robusne arome žitarica, dodaje  blage note bora i drvenastih začina, kao i naznake nane u tragovima, dajući pivu u isto vreme suvi, prijatno gorki finiš koji traje i čini nas spremnim za još jednu vožnju (ride – vožnja/jahanje) kroz svet piva, a nadamo se da će tako delovati i na Vas, kao i na ljubitelje piva svuda. Do sledećeg puta, cheers i živeli!

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *