BlogCoaster Roller – Razbeerbriga omaž IPA stilu sa zapadne obale

4 Decembar, 2018by Andrew1
https://razbeerbriga.rs/wp-content/uploads/2018/12/Gaga_2108201885661-1280x960.jpg

Ove nedelje osvrnućemo se na poslednje među našim standardnim pivima, jedno od pet koje redovno imamo u ponudi, a to je Coaster Roller, IPA (India Pale Ale – Indija bledi ejl) iz pivare Razbeerbriga. Budući da upravo IPA-u smatraju stilom koji je definisao pokrenuo modernu revoluciju zanatskog pivarstva, vredno je osvrnuti se na poreklo i evoluciju ovog stila.

Kada počnemo da se zadubljujemo u priču o mestu i vremenu nastanka IPA-e, nije lako odvojiti fikciju od stvarnosti, istoriju od mita…

Ipak, priča koja deluje najrealnije glasi otprilike ovako: na vrhuncu svoje moći, britansko carstvo imalo je emigrante, mornare i trupe rasprostranjene širom sveta, a svima njima bilo je potrebno pivo. Jedna od najznačajnijih i najvećih britanskih kolonija bila je upravo Indija, gde su vremenske prilike bile pretople za izradu piva, a put do Indije toliko je trajao da se pivo, čuvano u neadekvatnim, ali u to vreme jedinim mogućim uslovima, gotovo neizostavno kvarilo. Džordž Hodžson, londonski pivar sa kraja XVIII veka, koristio je svoje veze sa East India Company (Istočna indijska kompanija) kako bi dominirao izvoznim tržištem. Hodžson je bio među pivarima koji su izvozili jako pejl ejl pivo.

Najverovatnije da je to pivo sadržalo više hmelja i veći procenat alkohola u odnosu na ostala piva, a to je (i dodati hmelj i alkohol) služilo kao konzervans. Umesto da se pivo koje je proizveo na putu pokvari, ono je postajalo još ukusnije. Kako priča kazuje, kada je potražnja za Hodžsonovim pivom postala veća no što su bili njegovi proizvodni kapaciteti, pivari iz Burton-on-Trent (lokacija poznata kao rodno mesto pejl ejla kako smo pomenuli pre nekoliko nedelja) iskoristili su priliku da prodru na tržište sa sličnim proizvodom. Pejl ejl iz doline Trenta bio je još ukusniji od londonskih piva jer je lokalna tvrda voda uslovila da ejl bude svetliji, prijatnog i osvežavajuće zahmeljenog ukusa. Drugi pivari su pošli sličnim putem. Londonska piva zamenjena su novim, zahmeljenijim i sa većim procentom alkohola u sebi, koja su postala omiljeni izvozni pivski proizvod Velike Britanije, a njihova popularnost porasla je i kod kuće, gde su postala poznata kao IPA – Indija pejl ejl.

No, ubrzo nakon ovih događaja, rođen je moderni laki lager, koji je tokom druge polovine XIX veka i velikog dela XX veka ugrozio dotada neprikosnovenu poziciju pejl ejla u britanskim pabovima, a o inostranstvu da i ne govorimo. Tolika je bila dominacija lagera, da je pejl ejl vremenom praktično počeo da iščezava i nakon prohibicije u Americi i promena cena u Velikoj Britaniji, ovaj stil našao se na ivici “izumiranja”.

Na sreću za sve nas ljubitelje piva, ovaj stil doživeo je vaskrsnuće – ovoga puta duž američke zapadne obale. Kada su se američki zakoni promenili krajem 70-tih godina XX veka, mikro pivare počele su da niču, a davno zaboravljeni ejl stilovi počeli ponovo da se pojavljuju. Upotreba američkih sastojaka, naročito hmelja, otvorila je oči onima koji su po prvi put okusili ova piva. Upotreba Cascade hmelja, prvog tipa hmelja koji je dao ukuse citrusa i bora koje današnji ljubitelji piva tako dobro poznaju, činila je neku vrstu prekretnice. 1975. godine, pivara Anchor izbacila je pivo danas poznato kao Liberty Ale, koristeći puno ovog hmelja i tako je rođena prva američka IPA.

Tokom decenije koja je usledila, IPA-i je toliko porasla popularnost, da je postala najprodavaniji stil kraft piva. Nakon dugog perioda kada su pili uglavnom razvodnjene lagere, delovalo je kao da američki ljubitelji piva nisu mogli da se zasite hmeljem. Oduševljenje aromatičnim, jakim pivom IPA stila prelilo se neumanjenim intenzitetom na 80-te godine, zatim 90-te i potom sve koje su usledile. IPA stil koji je nosilac pivske revolucije zajedno je sa talasom te revolucije ponovo prešao Atlantik, ali sada u suprotnom smeru, nazad ka svojoj prapostojbini Velikoj Britaniji, nastavivši da krči sebi put kroz kontinentalnu Evropu da bi poslednjih godina zahvatio i Srbiju… Što nas vraća na priću u Coaster Roller-u.

Coaster Roller nazvali smo West Coast IPA. Ovo smo učinili zbog toga što, kako savremeni pivski leksikon definiše, IPA se deli na razne podvrste, te kada neko pomene IPA-u, pitanje koje sledi je koja vrsta IPA-e? IPA sa istočne obale? Klasična britanska IPA? Belgijska IPA? Možda IPA iz Nove Engleske – najskorije izvojena podvrsta koja je trenutno izrazito u modi? Sve su ovo predivni stilovi, neki su sa više slada, neki su suvlji, neku su naročito voćkasti sa izrazitim tropskim notama, ali našem ukusu ništa ne prija toliko koliko osvežavajući talas limuna i narandže, obogaćen slojem arome bora, ukus osnažen iznijansiranim dodirom karamelnog slada sa agresivno suvim i prijatno gorkim finišem – a to su osobine koje karakterišu IPA-u sa zapadne obale. I tako sa Coaster Roller-om mi odajemo počast briljantnom vaskrsnuću jednog od najsjajnijih pivskih stilova i znamo da svaki put kada prinesemo čašu ustima, mi se takođe približavamo korenima ovog stila kao i onima koji su ga spasli od prevremenog zaborava omogućivši nam da se naše pivske avanture nastave… U tom duhu mi ćemo uživati tokom svakog takvog putovanja, a nadamo se da ćete i vi! Do sledećeg puta, Cheers i Živeli!

One comment

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *