BlogSTALKER DOUBLE IPA- “UHODA KOJU ĆETE I SAMI POŽELETI DA UHODITE”

20 Novembar, 2018by Andrew0
https://razbeerbriga.rs/wp-content/uploads/2018/11/blog-stalker-1280x640.png

Ove nedelje usredsredićemo se na Stalker – double IPA, dominantno pivo u našoj pivari i jedno od prvih koje smo proizveli. Sadržina alkohola koja iznosi 7.7% ukazuje na to da se radi o ozbiljnom piću i doprinosi Stalkerovoj dominirajućoj poziciji.

No, činjenica da smo double IPA uvrstili među naša prva četiri piva, može delovati neobično. A to što smo na samom početku rada pivare proizvodili double IPA, a ne standardni IPA – pivo koje u najvećoj meri definiše modernu revoluciju zanatskog pivarstva može se činiti pomalo ludom. (Naravno, do danas smo ovo “ispravili” uvođenjem Coaster Roller-a u našu osnovnu ponudu, ali o tome ćemo drugom prilikom). I da, postoji određena vrsta ludila u našoj maloj pivari… ali mi to posmatramo kao dobru stvar. Mislim, zaboga, otvorili smo mikro pivaru kada su mikro pivare bile maltene nepoznate u ovoj zemlji i kada je veoma mali broj ljudi znao za zanatsko pivarstvo, a kamoli za IPA, da ne pričamo o double IPA! Nema ko se ne bi zapitao zašto krenuti u ovom ludom pravcu?

Pa, kao što sam ranije pomenuo, deo inspiracije za pravljenje zanatskog piva dolazi od potrebe da se bude drugačiji od većine. E pa kad je već to težnja, zašto ne biti dvostruko drugačiji? Preskočiti IPA i odmah skuvati double IPA? Upravo smo tako nešto imali na umu kada smo osmislili Stalker – autsajder medju autsajderima. I zbog toga pivo nosi takvo ime (uhoda).

Ovo pivo moralo je biti snažno, intenzivnog ukusa, egzotično, nezaboravno pivo od prvog njuha pa do poslednjeg gutljaja – ono koje vas uhodi dugo nakon što ste ga popili; njegova opijajuća kombinacija ukusa, aroma i sveže gorčine zgrabi vas i ne pušta… znate već…baš poput uhode. Ali to je uhoda koju ćete i sami poželeti da uhodite. Zbog toga je recept sačinjen tako da za rezultat ima izuzetno jako, žestoko pivo, koje se ujedno pije sa opasnom lakoćom.

Naravno, prilikom kreiranja recepta za double IPA, fokus je pre svega na hmelju.  A Stalker je zasićen hmeljem. Međutim, umesto da smo išli utabanom stazom i iskoristili samo neke od potpuno dokazanih američkih vrsta hmelja poput cascade ili chinook sorti, mi smo želeli da ponudimo nešto originalnije. To je razlog zbog kojeg smo američkoj citra-i i centennial-u, koji daju prototipske IPA ukuse svetlog citrusa i narandžinog cveta, dodali i nešto drugačije – a to je čudovište u pogledu sadržaja alfa kiselina koje dolazi iz Nemačke: Polaris.

Ne samo što ovaj hmelj sadrži verovatno najviši nivo alfa kiselina i aromatičnih ulja od svih poznatih hmeljeva, već daje i neverovatno jedinstvenu kombinaciju aroma i ukusa, u rasponu od začinskog bilja preko bora pa do tropskog voća, od kojih svi Stalkeru daju dubinu koja često nedostaje kada se krene jednostavnijim putem.

Naravno, ni jedan double IPA ne bi bio kompletan kada bi se samo hmelj birao sa pažnjom, te naš Stalker sadrži i robusne žitarice, od kojih takođe crpi kompleksnost – kombinacija pilsner i pale ale sladova začinjenih mešavinom nekolicine karamelnih sladova. Ovo pivu daje narandžastu boju zalaska sunca i zajedno sa hmeljem kreira jedinstveni finiš – polu-suvi, blago tostirani finiš koji zapljuskuju talasi ananasa, narandžine kore, začina i gorčine koja ga ujedno zakružuje i napada čula. To je finiš koji smo veoma zavoleli, koji nas tako uspešno uhodi, a verujemo da će naš Stalker i sa vama izgraditi sličan intenzivan, dominirajući odnos. Do sledećeg bloga, cheers i živeli!

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *